Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Kuchnia sterylna jak laboratorium. Czy warto się na nią zdecydować

Kuchnia sterylna jak laboratorium. Czy warto się na nią zdecydować?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Oczywiście powinna być funkcjonalna, ale również jej styl i design mają olbrzymie znaczenie. Obecnie bardzo modne są kuchnie sterylne jak laboratorium. Ale co kryje się pod tym pojęciem i czy warto zdecydować się na taką kuchnię? Postaramy się Wam odpowiedzieć. Niezależnie, jaki styl aranżacji lubicie pamiętajcie, aby zawsze wybierać najwyższe jakości meble kuchenne.

Kuchnia laboratoryjna – co kryje się pod tym pojęciem?

geometria w kuchniKuchnie w stylu skandynawskim, kolonialnym, czy glamour są znane wszystkim. Jednak obecnie “na salony” wkracza kuchnia sterylna jak laboratorium, czyli inaczej kuchnia w laboratoryjnym stylu. Nazwa wywodzi się od zasad, jakie powinny panować w każdym laboratorium chemicznym i odnosi się do zachowania monochromatyzmu, a także jasnych barw kolorystycznych. Choć może nazwa wskazuje inaczej, to jednak nie polecamy w takiej kuchni dokonywać eksperymentów, nawet kulinarnych, gdyż utrzymanie jej w czystości do łatwych nie należy i jest też czasochłonne.

Jak urządzić kuchnie laboratoryjną?

Kuchni laboratoryjna powinna być prosta i idealnie wpisywać się w geometryzm. Kluczowe znaczenie mają tutaj meble kuchenne Pruszków, które powinny być gładkie, bez dodatkowych zdobień i frezowania. Należy również postawić na wysoką zabudowę. Meble kuchenne powinny znajdować się każdej ścianie. Z kolei na samym środku należy umieścić wyspę kuchenną. Bardzo ważne są kolory. W tym przypadku rządzi biel, ale nie byle jaka, ale czysta biel na wysoki połysk. Również blaty powinny być w tym samym kolorze. Oczywiście należy także zadbać o odpowiednie oświetlenie. Jeżeli lubicie duże żyrandole, czy lampy wiszące to ten styl nie jest dla was, wszak w takiej kuchni najlepiej prezentują plafony, albo też halogeny led. Ciekawie prezentuje się profil led podtynkowy. Znaczenie ma także barwa światła, która powinna być zimna, wszak zachowanie surowego charakteru przestrzeni jest bardzo ważne. Taka kuchnia wpisuje się też w minimalizm i w tym przypadku blaty powinny być puste, bez dodatku dekoracji, czy nawet puszek z kawą, czy herbatą. Jedyne, co może znajdować się na blatach, to tylko sprzęty codziennego użytku, czyli np. ekspres do kawy.

Czytaj:  Gotowe dekoracje na tort – szybki i stylowy sposób na wyjątkowy wypiek

Wykończenie podłogi i kolor ścian ma znaczenie

biała kuchniaSkoro wiecie już jakie meble kuchenne wybrać oraz z czego należy zrezygnować to teraz poświęcimy kilka chwil na samą podłogę oraz ściany. Otóż w przypadku podłogi to oczywiście należy zdecydować się na podłogę w kolorze białym. Najlepiej sprawdzi się gres polerowany, ale można również wybrać podłogę z żywicy epoksydowej i szczerze powiedziawszy jest to zdecydowanie lepszy wybór, choćby ze względów praktycznych. Otóż utrzymanie gresu w czystości jest trudne w przeciwieństwie do podłogi z żywicy epoksydowej. Alternatywą dla obu rozwiązań są też panele winylowe. Także ściany powinny być pomalowane na biało, ewentualnie można wybrać kolor ton ciemniejszy od śnieżnej bieli, bądź też zdecydować się na boazerię angielską.

Kuchnia sterylna jak laboratorium – hit czy kit?

Kuchnia laboratoryjna niewątpliwie jest bardzo modna. Prezentuje się również bardzo stylowo oraz elegancko. Zatem to doskonały wybór dla wszystkich, którzy cenią walory estetyczne ponad wszystko. Taka kuchnia to niewątpliwie hit. Ale warto zauważyć, że nie wszyscy powinni się na nią zdecydować. Otóż największym problemem jest utrzymanie jej w czystości, gdyż na powierzchni białych mebli, czy białej podłogi brud czy tłuste plamy są bardzo widoczne. Zatem jeżeli lubicie gotować i spędzacie w kuchni naprawdę wiele czasu to taka kuchnia u Was absolutnie się nie sprawdzi, chyba, że będzie spędzać wiele czasu na jej sprzątaniu. Kuchnia laboratoryjna stanowi raczej przestrzeń reprezentacyjną niż użytkową. Polecana jest dla tych, którzy preferują dietę pudełkową i w kuchni przygotowują tylko kawę. Również jeżeli macie małe dzieci to takie rozwiązanie się nie sprawdzi.

Kuchnia laboratoryjna jest piękna – to fakt, z którym trudno się nie zgodzić. Ale niewątpliwie nie sprawdzi się wszędzie. Musicie także wiedzieć,że najlepiej prezentuje się w dużych i otwartych przestrzeniach, a także w połączeniu z salonem. Na pewno jest też mało praktyczna, ale wybór należy do Was.

Czytaj:  Najlepsze kołdry na lata – czym kierować się przy wyborze?
Monika Jabłońska
Monika Jabłońska

Absolwentka technologii żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Od ponad 7 lat specjalizuje się w tworzeniu kreatywnych dekoracji cukierniczych. Autorka licznych artykułów na temat szybkich i stylowych sposobów dekorowania wypieków. Prywatnie miłośniczka podróży kulinarnych i fotografii.​

Artykuły: 79

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *