Domowe-ciastka-Oreo-Poznaj-przepis-534x462

Domowe ciastka Oreo? Poznaj przepis

Wiadomo, że domowe ciasteczka zawsze smakują najlepiej. To też nic dziwnego, że duża liczba osób szuka sprawdzonego przepisu na takie, które widnieją na sklepowych półkach, a zajadają się nimi w szczególności dzieci. Jednymi z tych ciasteczek są ciastka Oreo. To właśnie one w ostatnim czasie przeżywają prawdziwe bum i są chętnie wybierane przez znaczną część osób. Poniżej sprawdzony przepis na te oto ciastka.

Składniki na ciastka:

– 23 dkg mąki pszennej,

– 15 dkg cukru,

– 20 dkg masła,

– 8 dkg kakao z wiatrakiem,

– 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej,

– 1/2 łyżeczki soli.

Składniki na krem:

– 100 ml śmietany kremówki,

– 5 szt. śmietan-fiksów

– 4 dkg białej czekolady

Sposób przygotowania ciastek:

Do miski wrzucamy masło i przy użyciu miksera ucieramy. W momencie, gdy będzie dosyć puszyste dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania całkowitej puszystości. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejną rzeczą, którą należy zrobić to uformować z ciasta dosyć mocno spłaszczoną kulę, owinąć ją w folię aluminiową i wstawić na półtorej godziny do lodówki, aby zrobiła się twardsza. Następnie należy przygotować stolnicę, i gdy wyjmiemy ciasto z lodówki to trzeba je rozwałkować wałkiem na grubość około 3 milimetrów. W momencie, gdy ciasto będzie już rozwałkowane to najlepiej za pomocą literatki wykrawać okrągłe ciastka i układać je w niewielkich odstępach od siebie na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, gdy osiągnie taka temperaturę wstawić ciastka do pieczenia na 10 minut. Kiedy ciasta się upieką to trzeba wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na blaszce, żeby się nie połamały i następnie zdjęć je.

Sposób przygotowania kremu:

 Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach na tarce. Następnie schłodzoną śmietanę kremówkę wlać do głębszego naczynia i przy użyciu miksera ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. W momencie, gdy śmietana zacznie dosyć mocno gęstnieć dodać śmietan-fiksy i dalej ubijać. Na sam koniec ubijania dodać startą czekoladę i jeszcze chwilkę ubijać. Tak przygotowaną masę włożyć na pół godziny do lodówki.

Przekładanie ciastek:

Upieczone ciasta dzielimy na połowę, ponieważ to właśnie połowę upieczonych ciastek smarujemy masą. Po wyjęciu schłodzonej masy z lodówki na połowę ciastek nakładamy po łyżeczce kremu i rozsmarowujemy nożem. Następnie przykrywamy drugim suchym ciastkiem. Jeśli ciastka będą już gotowe to wkładamy je na około 8 godzin do lodówki, aby masa jeszcze bardziej zgęstniała. Tak przygotowane ciastka są gotowe do jedzenia. Istotne jest jednak to, żeby te ciastka, które nie zostaną od razu zjedzone w ciągu jednego dnia przechowywać w lodówce, aby masa się nie popsuła.

Wielu osobom wydaje się, że cały proces robienia ciastek jest bardzo skomplikowany i wymaga dużo czasu. Jednakże wcale tak nie jest i w rzeczywistości ciastka robi się bardzo szybko i sprawnie. Najgorzej jest się odważyć pierwszy raz, ale jeśli już ktoś spróbuje to później ciągle do nich powraca i w rezultacie robi je bardzo często.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij