Domowe-ciastka-Oreo-Poznaj-przepis-534x462

Domowe ciastka Oreo? Poznaj przepis

Wiadomo, ┼╝e domowe ciasteczka zawsze smakuj─ů najlepiej. To te┼╝ nic dziwnego, ┼╝e du┼╝a liczba os├│b szuka sprawdzonego przepisu na takie, kt├│re widniej─ů na sklepowych p├│┼ékach, a zajadaj─ů si─Ö nimi w szczeg├│lno┼Ťci dzieci. Jednymi z tych ciasteczek s─ů ciastka Oreo. To w┼éa┼Ťnie one w ostatnim czasie prze┼╝ywaj─ů prawdziwe bum i s─ů ch─Ötnie wybierane przez znaczn─ů cz─Ö┼Ť─ç os├│b. Poni┼╝ej sprawdzony przepis na te oto ciastka.

Składniki na ciastka:

– 23 dkg m─ůki pszennej,

– 15 dkg cukru,

– 20 dkg mas┼éa,

– 8 dkg kakao z wiatrakiem,

– 1/4 ┼éy┼╝eczki sody oczyszczanej,

– 1/2 ┼éy┼╝eczki soli.

Składniki na krem:

– 100 ml ┼Ťmietany krem├│wki,

– 5 szt. ┼Ťmietan-fiks├│w

– 4 dkg bia┼éej czekolady

Spos├│b przygotowania ciastek:

Do miski wrzucamy mas┼éo i przy u┼╝yciu miksera ucieramy. W momencie, gdy b─Ödzie dosy─ç puszyste dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania ca┼ékowitej puszysto┼Ťci. Nast─Öpnie dodajemy stopniowo m─ůk─Ö wymieszan─ů z sod─ů, kakao oraz s├│l. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejn─ů rzecz─ů, kt├│r─ů nale┼╝y zrobi─ç to uformowa─ç z ciasta dosy─ç mocno sp┼éaszczon─ů kul─Ö, owin─ů─ç j─ů w foli─Ö aluminiow─ů i wstawi─ç na p├│┼étorej godziny do lod├│wki, aby zrobi┼éa si─Ö twardsza. Nast─Öpnie nale┼╝y przygotowa─ç stolnic─Ö, i gdy wyjmiemy ciasto z lod├│wki to trzeba je rozwa┼ékowa─ç wa┼ékiem na grubo┼Ť─ç oko┼éo 3 milimetr├│w. W momencie, gdy ciasto b─Ödzie ju┼╝ rozwa┼ékowane to najlepiej za pomoc─ů literatki wykrawa─ç okr─ůg┼ée ciastka i uk┼éada─ç je w niewielkich odst─Öpach od siebie na blaszce wy┼éo┼╝onej pergaminem do pieczenia.

Piekarnik nagrza─ç do temperatury 180 stopni C, gdy osi─ůgnie taka temperatur─Ö wstawi─ç ciastka do pieczenia na 10 minut. Kiedy ciasta si─Ö upiek─ů to trzeba wyj─ů─ç je z piekarnika i pozostawi─ç do wystygni─Öcia na blaszce, ┼╝eby si─Ö nie po┼éama┼éy i nast─Öpnie zdj─Ö─ç je.

Spos├│b przygotowania kremu:

┬áCzekolad─Ö zetrze─ç na drobnych oczkach na tarce. Nast─Öpnie sch┼éodzon─ů ┼Ťmietan─Ö krem├│wk─Ö wla─ç do g┼é─Öbszego naczynia i przy u┼╝yciu miksera ubija─ç do uzyskania sztywnej konsystencji. W momencie, gdy ┼Ťmietana zacznie dosy─ç mocno g─Östnie─ç doda─ç ┼Ťmietan-fiksy i dalej ubija─ç. Na sam koniec ubijania doda─ç start─ů czekolad─Ö i jeszcze chwilk─Ö ubija─ç. Tak przygotowan─ů mas─Ö w┼éo┼╝y─ç na p├│┼é godziny do lod├│wki.

Przekładanie ciastek:

Upieczone ciasta dzielimy na po┼éow─Ö, poniewa┼╝ to w┼éa┼Ťnie po┼éow─Ö upieczonych ciastek smarujemy mas─ů. Po wyj─Öciu sch┼éodzonej masy z lod├│wki na po┼éow─Ö ciastek nak┼éadamy po ┼éy┼╝eczce kremu i rozsmarowujemy no┼╝em. Nast─Öpnie przykrywamy drugim suchym ciastkiem. Je┼Ťli ciastka b─Öd─ů ju┼╝ gotowe to wk┼éadamy je na oko┼éo 8 godzin do lod├│wki, aby masa jeszcze bardziej zg─Östnia┼éa. Tak przygotowane ciastka s─ů gotowe do jedzenia. Istotne jest jednak to, ┼╝eby te ciastka, kt├│re nie zostan─ů od razu zjedzone w ci─ůgu jednego dnia przechowywa─ç w lod├│wce, aby masa si─Ö nie popsu┼éa.

Wielu osobom wydaje si─Ö, ┼╝e ca┼éy proces robienia ciastek jest bardzo skomplikowany i wymaga du┼╝o czasu. Jednak┼╝e wcale tak nie jest i w rzeczywisto┼Ťci ciastka robi si─Ö bardzo szybko i sprawnie. Najgorzej jest si─Ö odwa┼╝y─ç pierwszy raz, ale je┼Ťli ju┼╝ kto┼Ť spr├│buje to p├│┼║niej ci─ůgle do nich powraca i w rezultacie robi je bardzo cz─Östo.

Leave a reply

Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony, wyra┼╝asz zgod─Ö na u┼╝ywanie przez nas plik├│w cookies. wi─Öcej informacji

Aby zapewni─ç Tobie najwy┼╝szy poziom realizacji us┼éugi, opcje ciasteczek na tej stronie s─ů ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony bez zmiany ustawie┼ä lub klikaj─ůc przycisk "Akceptuj─Ö" zgadzasz si─Ö na ich wykorzystanie.

Zamknij