Top 3 pomysły na zupę borowikową – a każda w innej odsłonie

Zupa borowikowa jest pyszna i pożywna zarazem. Warto jednak poznać ją w nowej odsłonie i wykonać ją zgodnie z naszymi przepisami. Otóż koniecznie skorzystajcie z naszych rad. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam aż 3 pomysły na zupę borowikową i rzeczywiście każda będzie w innego odsłonie. Gwarantujemy, że smak będzie klasyczny, ale i niecodzienny zarazem. Zatem do dzieła.

Klucz do sukcesu, czyli dobre grzyby borowiki

Nie ma się co oszukiwać, kluczem do sukcesu, czyli idealnego smaku zupy są odpowiednie grzyby borowiki. Oczywiście nie musicie wcale użyć świeżych. Doskonałym wyborem są te suszone, które są nawet intensywniejsze w smaku, ale pod warunkiem, że kupicie je u dobrego źródła. My polecamy Wam sklep grzybysuszone-sklep.pl. Kliknijcie link do suszonych borowików. Borowiki rzeczywiście są intensywne w smaku, ale też bardzo zdrowe. Można pokusić się o stwierdzenie, że to jedne z najzdrowszych polskich grzybów. Są bogate w żelazo, błonnik, przeciwutleniacze i białko. Jednocześnie polecane są dla osób na diecie, gdyż pomagają schudnąć. Ale nadal na tym ich zalety się nie kończą, bo dodatkowo zmniejszają stan zapalny. Dodatkowo w przeprowadzonych badaniach wyszło iż niszczą komórki raka okrężnicy. Warto więc je jadać, tym bardziej, że można pod różną odsłoną i nawet zupa borowikowa nie musi być tylko klasyczna. Czas więc poznać pierwszy przepis.

Klasyka, ale nie do końca

W przypadku naszego pierwszego przepisu potrzebować będziemy rosół, a dokładnie około 2 litry. W międzyczasie zalewamy 20 dag borowików wrzątkiem i zostawiamy je na kilka godzin. Po tym czasie grzyby wraz z wodą wlewamy do rosołu, ale odcedzonego i gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Po tym czasie możemy przejść do kolejnego etapu, czyli przygotowania ziemniaków. Ziemniaki kroimy na małą kostkę i wrzucamy do zupy. Potrzebujemy około 20 dag ziemniaków. Całość gotujemy do czasu aż ziemniaki zmiękną. Na końcu dodajemy śmietanę, uważając, aby się nie zważyła i całość doprawiamy pieprzem ziołowym oraz majerankiem. Smak wręcz powala.

Coś nowego i smacznego

Czas na kolejny przepis. Na pewno ten nieco Was zaskoczy, niemniej jednak warto go wypróbować. Potrzebujemy jeden duży filet z piersi kurczaka, który kroimy na kostkę, doprawiamy wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczy przez około 15 minut. W międzyczasie zalewamy 10 dag grzybów borowików wodą. Po około godzinie dodajemy je do kurczaka i mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu. Teraz należy zmniejszyć do minimum ognień i gotować całość przez około jedną godzinę. Gdy ten czas upłynie dodajemy jeszcze 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Ponownie całość mieszamy, a następnie dodajemy jeszcze łyżkę słodkiej śmietany. Znów mieszamy i już można podawać pyszną zupę borowikową z kurczakiem. Jest na tyle pożywna, że nie potrzebujecie żadnego makaronu czy też ryżu. Wystarczy świeża bułka.

Smaczna, inna i pożywna, czyli zupa borowikowa z nutą pikanterii

Czas na największe zaskoczenie, czyli zupę borowikową z nutą meksykańskiego stylu. A skoro meksykański styl, to na pewno przyda się papryczka chili. Kroimy ją na malutką kosteczkę i podsmażamy z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli. Czekamy aż cebula będzie miękka i po tym etapie można przejść do kolejnego kroku, a jest nim przygotowanie grzybów. Otóż na drugiej patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu, a następnie przesmażamy grzyby. Pamiętajcie, aby wcześniej ich nie zalewać. Smażymy je przez około 10 minut. Po tym czasie zalewamy je 2 litrami bulionu, następnie dodajemy cebulkę z papryczką. Teraz całość gotujemy przez około 2 godziny. W międzyczasie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 2 jajka na twardo. Gdy zupa je gotowa, dodajemy do niej ziemniaki oraz pokrojone w kostkę jajka. Znowu całość gotujemy. Tym razem wystarczy przez 20 minut. To już niemal wszystko, bo wystarczy tylko dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany i już można cieszyć się smaczną i pożywną zupą.

Każdy z tych przepisów jest łatwy w przygotowaniu. Zatem nawet jeżeli gotowanie nie jest Waszym hobby, bez problemu sobie poradzicie. Zatem nie czekajcie i przygotujecie pyszną i smaczną zupę już dziś.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij